Turneringer

Nytt handicapsystem fra 2020

Av: Kjell Birkelund  |  Publisert: 16. oktober 2019  |  Siste nyheter  |  Arkiv

Også dette systemet baserer seg på registreringer i Golfbox. Har du runder som ikke er registrert eller ikke godkjent er det tiden for å rydde opp.

Fra 2020, NGF antar tidlig i januar, vil det nye handicapsystemet bli innført i Norge. Dette er et felles system for hele verden, kanskje med noen nasjonale tilpassinger. Hovedelementet i dette nye systemet er at det gir deg et hcp basert på gjennomsnittet av de beste 8 av de siste 20 rundene som er registrert. Verdt å merke seg er at det ikke er Stableford-poeng som blir grunnlaget, men hvilket hcp du har spilt rundene til. Fortvil ikke, Golfbox vil stå for alle beregninger, du skal bare registrere runden i Golfbox, som i dag! Har du et «katastrofehull» registrerer du NETTO DOBBELT PAR. Og så jobber Golfbox om natten, og neste morgen har du ditt gjeldende handicap.

En annen stor endring er at det er slutt på handicapkategorier. Nå vil alle bli likestilt. Selv med hcp på 4,4 eller lavere kan du spille hcp-tellende selskapsrunder, og du kan spille tellende 9-hulls runder.

Nå er det ikke alle som har spilt 20 runder eller mer det siste året. De sier at bare ca 20% av norske golfere har registrert syv eller fler runder i året. I utgangspunktet vil derfor runder fra 2017, 2018 og 2019 brukes som grunnlag. (Blir ikke dette 20 runder har de funnet en vei rundt dette også.)
 


Når jeg ser på registrerte runder i Golfbox i dag ser jeg at det er 42 runder som ennå ikke er godkjent av din markør. Noen av disse ligger så langt tilbake som i juli 2019. Mange av disse rundene vil gi et endret handicap, enten lavere eller høyere. Det er et poeng å få disse rundene med før det nye systemet trer i kraft. Kanskje du bør sende en påminnelse til markøren din? Nytter ikke dette får du ta kontakt med hcp-komiteen i Kjekstad GK, som kan hjelpe deg.

Til slutt er det verdt å nevne at ethvert handicapsystem kan narres eller manipuleres. For at dette systemet skal virke etter sin hensikt og gi deg et riktig handicap er det en forutsetning at alle spilte runder registreres. Og vi vil vel alle ha et handicap som reflekterer hvor gode vi egentlig er?
Vil du vite mer? Se på NGFs side Norsk Golf HER